Ιαπωνία. Ένα πρότυπο σύστημα εκπαίδευσης

Οι Ιάπωνες είναι ευρέως γνωστοί για τις καινοτομίες, τις γνώσεις, την καλή υγεία, την ευγένεια, τον σεβασμό και την πειθαρχία τους. Από που πηγάζουν όμως όλες αυτές οι αρετές τους;

Η απάντηση είναι απλή. Από την παιδεία που λαμβάνουν μέσω του άριστου εκπαιδευτικού τους συστήματος. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις μεγαλύτερες διαφορές που έχει το Ιαπωνικό σύστημα εκπαίδευσης από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου.

Αρχικά, στα σχολεία της Ιαπωνίας οι μαθητές τα 3 πρώτα χρόνια δε γράφουν διαγωνίσματα. Ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης αυτά τα χρόνια είναι να καλλιεργηθούν σωστοί τρόποι συμπεριφοράς. Οι μαθητές δεν κρίνονται για τις γνώσεις τους, αλλά εκπαιδεύονται να σέβονται τους συνανθρώπους τους, τα ζώα και τη φύση. Μαθαίνουν επίσης, να είναι δίκαιοι, γενναιόδωροι, συμπονετικοί και να έχουν ενσυναίσθηση. 

Τα περισσότερα σχολεία στην Ιαπωνία δεν έχουν επιστάτες και οι μαθητές καθαρίζουν μόνοι τους το σχολείο τους. Χωρίζονται σε ομάδες και καλούνται να καθαρίσουν τις αίθουσες, τα κυλικεία, ακόμη και τις τουαλέτες μόνοι τους. Έτσι, οι μαθητές, σέβονται τον χρόνο και την προσπάθειά τους αλλά και των συμμαθητών τους, μαθαίνουν να είναι πειθαρχημένοι και να λειτουργούν ομαδικά και προσπαθούν να κρατήσουν το χώρο καθαρό.  

Οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη έμφαση στην τέχνη και στην παράδοση και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, όπου οι μαθητές διδάσκονται  επίσης ιαπωνική καλλιγραφία (Shodo) και ποίηση (Haiku). Και οι δύο τέχνες, διδάσκουν στα παιδιά να σέβονται τον δικό τους πολιτισμό και τις παραδόσεις τους και είναι επίσης ένας όμορφος τρόπος να καλλιεργήσουν οι μαθητές την δημιουργικότητά τους.

Τέλος, στα σχολεία της Ιαπωνίας, προάγεται η ισότητα αλλά και η υγεία. Οι μαθητές φορούν στολή στο σχολείο. Η πολιτική της στολής, αποσκοπεί στην άρση των κοινωνικών εμποδίων μεταξύ τους και στην προώθηση της συλλογικότητας. Κάποια σχολεία έχουν τη δική τους ενδυμασία, όμως η παραδοσιακή ιαπωνική σχολική στολή αποτελείται από ένα στρατιωτικό στυλ για αγόρια και ένα ναυτικό ντύσιμο για τα κορίτσια. Επιπλέον, στα ιαπωνικά σχολεία, το κολατσιό παρέχεται από το σχολείο τα παιδιά τρώνε στην τάξη όλα μαζί συμπεριλαμβανομένου και του καθηγητή. Αυτό βοηθάει στην οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Το φαγητό που τους προσφέρετα ετοιμάζεται σύμφωνα με ένα τυποποιημένο μενού που αναπτύσσεται από ειδικευμένους μάγειρες αλλά και από επαγγελματίες του τομέα της υγείας, αυτό εξασφαλίσει την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών. 

Όλες αυτές οι πρακτικές που υιοθετεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιαπωνίας, κάνουν τους Ιάπωνες να ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο κόσμο και ελπίζουμε πως στο μέλλον σιγά σιγά θα υιοθετηθούν και από τον υπόλοιπο κόσμο.