«Σε αγαπώ» σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

«Σε αγαπώ» Μια απλή έκφραση που κρύβει πολλά συναισθήματα και μπορεί να αλλάξει ακόμα και ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου.

Είναι σημαντικό να εκφράζουμε την αγάπη στα κοντινά μας πρόσωπα όσο πιο συχνά μπορούμε. Η αγάπη δεν έχει σύνορα, γι αυτό παρακάτω θα μάθουμε πως να πούμε «Σε αγαπώ» σε διάφορες γλώσσες του κόσμου.  

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε στα Αγγλικά το «Σε αγαπώ» είναι «I love you». Στα Γερμανικά είναι «Ich liebe dich» (προφέρεται ih lee-be dih) και στα Γαλλικά είναι «Je t’aime» (προφέρεται Zhuh tem). Στα Ισπανικά αλλά και στα Πορτογαλικά είναι «Te amo», ενώ παρόμοιο είναι και στα Ιταλικά «Ti amo» (Tee ah-mo). Στα Ιταλικά η φράση αυτή προορίζεται αποκλειστικά για ζευγάρια.

Στην γειτονική μας Αλβανία εκφράζουν αγάπη λέγοντας «Të dua» (προφέρεται Te duah), στην Βουλγαρία θα πούνε «Обичам те / Obicham te» και στην Τουρκία «Seni Seviyorum». 

Οι Ολλανδοί θα πούνε «Ik hou van jou» (ick how fon yow), οι Φινλανδοί θα πούνε «Minä rakastan sinua» (mee-na rah-ka-stahn see-noo-ah) και οι Σουηδοί θα πούνε «jag älskar dig» (Ya ell-scar dey). Παρόμοια με τους Σουηδούς θα εκφράσουν την αγάπη τους οι Δανοί λέγοντας «Jeg elsker dig» (yay els-ka dah), οι Ισλανδοί λέγοντας «Eg elska þig / jeg elska thig» και οι Νορβηγοί «Jeg elsker deg». 

Το «Σε αγαπώ» στα Αραβικά είναι «أنا بحبَك», προφέρεται ana ahebak και η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά είναι «Εσύ είσαι η αγάπη μου». Στα Σομαλικά μπορείς να εκφράσεις την αγάπη σου λέγοντας «Waan ku jeclahay» (one ku je la hi), στα Ρώσικα θα πεις «Я люблю тебя  / ya lyublyu tebya» (Yay loo-bloo teb-yeh), ενώ αν θέλεις να το πεις στα Κορεάτικα θα πεις «사랑해 / saranghae» (sah-rahn-gh-aee).

Οι Κινέζοι παίρνουν την αγάπη στα σοβαρά. Τα ζευγάρια λένε «我爱你 / Wǒ ài nǐ» (wuh eye nee) μόνο όταν βρίσκονται σε σοβαρή σχέση, ενώ πολύ σπάνια θα το πει κάποιος σε φίλους ή στην οικογένειά του. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιάπωνες, οι οποίοι λένε «愛してる/ Aishiteru» (ay-she-tay-ee-roo). Αξίζει να σημειωθεί η Ιαπωνική φράση «日三 秋 / yí rì sān qiū» που η ακριβής της μετάφραση είναι «Μια μέρα, τρία φθινόπωρα». Αυτή η έκφραση υπονοεί ότι αγαπάς κάποιον τόσο πολύ που μια ημέρα χωρίς αυτόν μοιάζει σαν να διαρκεί 3 χρόνια!

Αν έχεις πιο εξωτική διάθεση μπορείς να πεις «Aloha wau ia oe» (a-loh-ha vaoo ea-ah oh-eh) που είναι το «Σε αγαπώ» στην αυτόχθονη Χαβανέζικη γλώσσα. 

Μην ξεχνάμε και την νοηματική γλώσσα. Για να πεις «Σε αγαπώ» άπλωσε το χέρι σου και κλείσε το μεσαίο δάχτυλο και τον παράμεσο, αφήνωντας τα υπόλοιπα δάχτυλα πάνω. 

Όποια και να είναι η γλώσσα στην οποία προτιμάς να πεις «Σε αγαπώ», χάρισε στην οικογένεια, τους φίλους και τον/την σύντροφό σου ένα χαμόγελο λέγοντάς το όσο πιο συχνά μπορείς!