Νεκρές γλώσσες στην σύγχρονη κοινωνία

Εκατοντάδες γλώσσες σε όλο τον κόσμο χάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι πληθυσμοί που τις μιλούν φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου.

Νεκρή γλώσσα θεωρείται η γλώσσα η οποία δεν έχει πλέον γηγενείς ομιλητές. Αυτή τη στιγμή, οι επίσημες γλώσσες παγκοσμίως είναι 6.809. Υπολογίζεται όμως από τους γλωσσολόγους, ότι μέσα στον επόμενο αιώνα 3.000 από αυτές τις γλώσσες θα έχουν εξαφανιστεί.

Κάποιες από τις γλώσσες που έχουν εξαφανιστεί είναι η Λατινική γλώσσα, η Κοπτική γλώσσα (δηλαδή η αρχαία αιγυπτιακή), η Βιβλική εβραϊκή γλώσσα, η Σουμεριακή γλώσσα και η Αρχαία Ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, κάποιες από αυτές τις νεκρές γλώσσες, έχουν ακόμα σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς. Τα κοπτικά χρησιμοποιούνται πλέον αποκλειστικά στη λειτουργία της εκκλησίας στην Αίγυπτο, ενώ τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά έχουν βρει τον τρόπο να εισέλθουν στην καθημερινή μας ζωή. 

Τα Λατινικά είναι μακράν η πιο γνωστή νεκρή γλώσσα. Αν και είναι νεκρή εδώ και αιώνες, εξακολουθεί να διδάσκεται στα σχολεία. Η γνώση της λατινικής γλώσσας βοηθάει στην κατανόηση πολλών γλωσσών, καθώς όλες οι ρομανικές γλώσσες προέρχονται από αυτήν και τουλάχιστον το 60% των λέξεων της αγγλικής γλώσσας έχουν τις ρίζες τους στα λατινικά. Επιπλέον, τα Λατινικά χρησιμοποιούνται καθημερινά στον δικηγορικό, δικαστικό και νομοθετικό τομέα. Στα νομικά κείμενα, ήτοι δικαστικές αποφάσεις αλλά και στις αυτούσιες διατάξεις τόσο του διεθνούς όσο και εθνικού μας δικαίου η παρουσία της λατινικής γλώσσας είναι ιδιαίτερα συχνή. Όλοι έχουμε ακούσει, έστω και μια φορά στη ζωή μας, λατινικές φράσεις όπως το  “casus belli”, “suis generis”,  “ad hoc”, “erga omnes”, “mea culpa” και πολλές άλλες.

Τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται επίσης στα σχολεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας και των σημαντικών προσώπων που έζησαν, έγραψαν, ρητόρευσαν και ερεύνησαν εκείνη την εποχή στην χώρα μας, η γνώση των αρχαίων ελληνικών είναι αρκετά δημοφιλής σε εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν και να μελετήσουν σε βάθος την ιστορία της ελλάδας και την επιρροή της στον σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό. Τέλος, η αρχαία ελληνική γλώσσα, αν και έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλούς αιώνες, χρησιμοποιείται καθημερινά στον γραπτό και προφορικό λόγο των ελλήνων. Πολλές νέες ελληνικές λέξεις προέρχονται από τα Αρχαία Ελληνικά και πολλά αρχαία ελληνικά ρητά χρησιμοποιούνται ακόμα. Κάποια από αυτά είναι “Κύκνειο άσμα”, “Από μηχανής θεός”,  “Έρως ανίκατε μάχαν”, “Αχίλλειος πτέρνα”, “Συν Αθηνά και χείρα κίνει” και πολλά άλλα.